Jukka Tujulan sivusto / Tietokonerävellys: Nyyssietiketti

Nyyssietiketti

Kirjoittaminen nyysseihin

Nyyssit (news, usenet, keskusteluryhmät) on mielenkiintoinen oma maailmansa. Nyyssejä luetaan ja niihin kirjoitetaan nyyssiohjelmilla, kuten Windowsin Outlook Express tai Mozilla Thunderbird. Myös webissä on sivustoja, joiden kautta keskusteluita voi seurata. Suomenkielisten sfnet-ryhmien osalta tällainen on Sfnet.fi.

Nyyssietiketillä tarkoitetaan hyväksi havaittuja tapoja kirjoittaa nyysseihin. Etiketin noudattaminen tekee keskustelujen seuraamisen helpommaksi kaikille niistä kiinnostuneille. Etikettiä noudattava ihminen saa myös vastauksen nyysseissä esittämäänsä kysymykseen paljon todennäköisemmin kuin etiketistä piittaamaton. Ennen kuin kirjoittaa nyysseihin kannattaa lukea keskusteluita, sillä esimerkiksi webbifoorumeihin verrattuna sfnetin keskustelukulttuuri on erilaista.

Seuraavaan kappaleeseen olen koonnut yleisimpiä virheitä, joita nyysseissä tehdään. Lähes jokainen tekee ainakin aluksi useita näistä virheistä, ja saattaa saada rankkaakin palautetta. Siitä ei kannata loukkaantua, vaan ottaa virheistä opiksi. Kaikki muut virheet ovatkin anteeksi annettavia, paitsi epäkohtelias käytös. Kirjoitettaessa nyysseihin onkin tärkeintä sääntö: Noudata normaaleja hyviä käytöstapoja.

Nyyssikiellot

Nyysseihin kirjoitettaessa kannattaisi välttää ainakin seuraavia yleisiä virheitä:

  1. Kuvien ja HTML:n lähettäminen keskusteluryhmään. Ryhmän nimessä mainitaan kyllä, jos kuvia voi lähettää (tiedostot, binaries tai pictures), muuten älä koskaan lähetä niitä. Älä myöskään lähetä viestiäsi HTML -muodossa, vaan pelkkänä tekstinä (plain text).

  2. Älä kysy jotain sellaista, jota on kysytty juuri viime aikoina. Lue ainakin kaikki palvelimellasi olevat otsikot tarkistaaksesi asian. Vanhemmat viestit löytää Google:sta.

  3. Älä käytä otsikkoa tyyliin: Pliis jeesaa tai Anna palautetta. Vaan tyyliin: Kiintolevyn alustaminen tai Pekan sivusto. Älä kuitenkaan yritä kertoa koko asiaa otsikossa, sillä viestin pitää olla ymmärrettävä myös otsikkoa lukematta.

  4. Älä liitä viestiisi kokonaan sitä artikkelia johon vastaat, vaan ainoastaan ne kohdat joita kommentoit. Älä kuitenkaan poista viestin alusta mainintaa kenen kirjoitukseen vastaat.

  5. Älä sijoita vastaustasi viestin alkuun, vaan lainauksen perään, tai sitten väleihin jokaisen kommentoitavan kappaleen jälkeen. Tämähän on hyvin loogista: Ensin kysymys, sitten vastaus.

  6. Valitse oikea ryhmä. Esimerkiksi aloittelijoiden sfnet ryhmiä on kaksi: kysymykset ja testit. Arvaa kumpaan testit pitäisi lähettää? Lue sfnet-ryhmien määritelmät, sillä pelkästä nimestä ei aina saa oikeaa käsitystä.

  7. Älä lähetä samaa artikkelia useisiin eri ryhmiin. Joskus se voi olla perusteltua, mutta silloin on crosspostattava eli kirjoitettava ryhmät kenttään kaikki ryhmät joihin artikkeli halutaan lähettää. Ei siis pidä lähettää erikseen useisiin ryhmiin samaa artikkelia.

  8. Älä häiriköi: HUUDA, kiroile, hauku tai kiusaa muita kirjoittajia. Hyvin ikävä tapa häiriköidä on tehdä "seliinit" eli vängätä jatkuvasti samoista asioista eri salanimien taakse piiloutuen.

  9. Älä vastaa viesteihin, joiden ainoa tarkoitus on ärsyttää. Esimerkki: Jotain henkilöä ohjataan nyyssietiketin noudattamiseen ja vastaus on: "Te pellet ette mua määrää, teen mitä huvittaa hah hah haa." Kirjoittaja innostuu vastauksista, mutta kyllästyy pian, jos kukaan ei vastaa hänelle.

  10. Älä käytä kirjoitustyyliä, joka heikentää sanomasi uskottavuutta. Paljastut heti 12v. nettipeeloksi, jos kirjoitat coolilla nimimerkillä viestin, joka on täynnä kirjoitusvirheitä, ja jossa kaikki yhdyssanat on kirjoitettu erikseen.

Lisätietoja


Kirjoitettu 1.12.1998
Päivitetty 16.03.2005.
Nyyssietikettini muistuttaa sattumalta erästä toista artikkelia, koska molemmat ovat asiaa.
Jukka Tujula, jukka.tujula@mbnet.fi